Tractaments > Psicologia clínica infantil i juvenil > Trastorn obsessiu-compulsiu infantil

Què és el trastorn obsessiu-compulsiu infantil?

El trastorn obsessiu-compulsiu es caracteritza per la presència d’obsessions, que són pensaments, imatges o impulsos intrusius no desitjats que provoquen una preocupació o sentiment de culpa o vergonya.

En canvi, les compulsions son els denominats rituals, que son conductes que el nen sent que ha de realitzar de forma repetida per neutralitzar els seus sentiments molestos o prevenir algun tipus d’aconteixement negatiu. Per tal de que es pugui diagnosticar el TOC, aquest ha d’ocupar gran part del temps i interferir en l’activitat diària del nen.

Quines són les causes del trastorn obessiu-compulsiu infantil?

Actualment, les causes exactes del TOC infantil es desconeixen però poden estar involucrats una combinació de factors biològics, genètics, neurològics i ambientals. Alguns factors que poden contribuir al desenvolupament del TOC en els nens són:

 • Factors genètics: Existeix evidencia de que el TOC pot tenir una base genètica. Els nens poden tenir familiars de primer grau (pares o germans) amb TOC tenen un major risc de desenvolupar el trastorn.

 • Desregulació neuroquímica: El TOC s’ha associat amb alteracions en la funció de certs neurotransmissors en el cervell com la serotonina. Aquesta desregulació pot contribuir a l’aparició d’obsessions o compulsions.

 • Factors ambientals: Tot i que els factors genètics desenvolupen un paper important en el desenvolupament del trastorn, les experiències traumàtiques en la vida d’un nen també poden desencadenar o exacerbar els símptomes del TOC. Aquestes experiències poden incloure canvis importants en la vida del nen, com una mudança, divorcis, conflictes familiars o la pèrdua d’un ésser estimat.

 • Model de comportament: Els nens són influenciats per el que observen del seu entorn. Si un nen observa a un membre de la familia o una altre figura d’aitoritat que mostra comportaments obsessius-compulsius, és posible que aprengui a imitar aquests comportaments.

 • Factors cognitius: Alguns nens poden tenir una predisposició a la preocupació excessiva i a la rumiació, el que pot contribuir al desenvolupament del TOC.

 • Canvis en el desenvolupament cerebral: S’ha observat que certs patrons de desenvolupament cerebral atípics poden estar associats al TOC en alguns nens.
 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Símptomes del trastorn obsessiu-compulsiu infantil

És important destacar que el TOC en nens i adolescents es pot manifestar de forma diferent en adults. Els nens poden no ser capaços de comunicar completament les seves obsessions i compulsions, i és possible que els símptomes es manifesten a través de comportaments repetitius, com rentat excessiu de mans, comptar, revisar o realitzar rituals específics.

En el trastorn obsessiu compulsiu, Implica la presència d’obsessions i/o compulsions:

Les obsessions són pensaments, obsessions o imatges recurrents i persistents que s’experimenten en algun moment durant el trastorn, com a intruses, no desitjades i que en la majoria dels casos causen ansietat o malestar important. Després, s’intenta suprimir o neutralitzar-los amb algun altre pensament o acte (realitzant una compulsió).

Les compulsions son comportaments o actes mentals que el subjecte realitza en resposta a una obsessió. L’objectiu d’aquests comportaments és reduir o prevenir el malestar o evitar algun succés o situació temuda. Aquests comportaments no estan connectats de manera realista amb els destinats a neutralitzar o prevenir i són excessius.

Els símptomes obsessiu-compulsiu requereixen molt temps, solen durar al voltant d’una hora, provoquen gran malestar i un deteriorament important en les diferents facetes de la persona. A nivell personal, laboral i social.

Quins tipus de trastorn obsessiu-compulsiu infantil hi ha?

Els nens acostumen a preocupar-se per ser infectats per gèrmens, per estar malalts o bé, per fer les coses malament en general. La sensació de que les coses deuen de ser perfectes en nens és bastant comú. També, alguns nens poden presentar algun tipus de pensament inapropiat que intenten evitar. Com per exemple: fer mal a d’altres.

D’altra banda, els diferents tipus de compulsions més comuns en nens son:

 • De neteja, en la que eviten qualsevol punt de brutícia o contaminació.

 • Rituals de repetició. En la que es repeteixen accions fins intentar aconseguir la perfecció. Com per exemple: borrar i redescriure contínuament un text.

 • Rituals de comprovació, en el que es comprova reiteradament diferents coses. Com per exemple: formular una mateixa pregunta repetidament.

 • Rituals d’ordre. on els nens es veuen envaïts per un gran malestar en veure les coses fora de lloc i es poden passar hores ordenant objectes o material escolar.

El tractament del TOC infantil involucra la terapia cognitiva i conductual que ajuda a que els nens aprenguin a manegar les seves obsessions i compulsions. En alguns casos, es pot utilitzar medicació sota la supervisió d’un psiquiatre. La detecció primerenca del trastorn i la seva intervenció és fonamental per ajudar als nens a manejar i superar el TOC. Si sospites que un nen pot tenir TOC, és important realitzar una avaluació i aplicar el tractament adequat per un profesional de la salut mental.

Com afecta als nens i adolescents el trastorn obsessiu-compulsiu?

El TOC pot fer que la vida diària dels nens resulti molt estressant. Generalment, els rituals requereixen molt de temps, i els nens arriben tard a la escola o a les seves activitats. Això genera tensió o discussions en la família, a més, els nens no són capaços de gaudir el temps amb els seus amics o divertir-se ja que el TOC ocupa gran part del seu temps lliure.

A l’escola, les obsessions i els rituals com ara revisar, esborrar i refer tasques afecta a l’atenció i a la concentració, i pot desencadenar un incompliment de les tasques i d’absències a l’escola.

Els adolescents poden tenir intenció d’amagar el seu TOC. Suportar el dia a dia amb el TOC pot ser esgotador per als nens. A més, generalment solen mostrar rituals a l’hora d’anar a dormir. Per tant, es fiquen al llit tard i estan cansats durant el dia. Tot això, els genera estrès, els posa tristos, irritables o bé explosius

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  Protecció de dades personals
  Utilitzarem les seves dades per respondre consultes i efectuar estudis estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els vostres drets, consulteu la política de privacitat.

  He llegit i accepto el consentiment per al tractament de dades personals

  ×