Què són els trastorns de la son en nens i adolescents?

Els trastorns del son en nens i adolescents són problemes que afecten la quantitat i la qualitat del somni. El somni és fonamental per al desenvolupament físic, emocional i cognitiu dels nens i adolescents, per la qual cosa és rellevant abordar qualsevol problema de somni de manera adequada.

Cal que els pares i cuidadors estiguin atents als signes de problemes de somni en els seus fills, com a somnolència diürna, irritabilitat, dificultats per a concentrar-se i canvis en el comportament. Si se sospita un trastorn del son, és rellevant buscar l’opinió d’un professional de la salut, per a obtenir un diagnòstic i un tractament adequat.

S’ha de dir que el trastorn de la son és  sempre símptoma/signe d’un altre problema principal, i, és per aquest motiu que és essencial anar a les causes, a l’origen per posar-hi solució.

El tractament primerenc i adequat ajuda a millorar la qualitat de vida i el benestar dels nens i joves afectats.

Quins són els símptomes dels trastorns del son?

Els símptomes dels trastorns del son en nens i adolescents poden variar segons el tipus específic de trastorn, però en general, poden incloure els següents:

 • Dificultat per a agafar el son: Poden tenir problemes per a quedar-se adormits a la nit. Donant voltes en el llit durant molt de temps abans de poder agafar el son.

 • Despertars nocturns freqüents: Durant la nit es desperten a causa de malsons, terrors nocturns o altres problemes.

 • Somni no reparador: Malgrat dormir durant la nit, els nens i adolescents poden sentir que no estan descansats en despertar.

 • Somnolència diürna excessiva: Això pot interferir amb la seva capacitat per a concentrar-se a l’escola i realitzar activitats diürnes.

 • Irritabilitat i canvis en el comportament: La falta de somni porta a canvis en l’estat d’ànim, com a irritabilitat, mal humor i dificultat per a manejar l’estrès, afectant la conducta a l’escola i a casa.

 • Problemes d’atenció i concentració: Dificultats per a concentrar-se en les tasques escolars o en altres activitats, que comporten un baix rendiment acadèmic.

 • Malsons o terrors nocturns: Són episodis de malsons freqüents o terrors nocturns provocant despertars durant la nit bruscos i amb angoixa emocional.

 • Problemes amb el ritme circadià: En adolescents, especialment, es poden observar problemes amb el ritme circadià que poden portar al fet que es quedin desperts fins a tarda a la nit i tinguin dificultats per a aixecar-se d’hora per a l’escola.

 • Moviments inusuals durant el somni: Alguns trastorns, com la síndrome de cames inquietes, poden causar moviments inusuals o sensacions en les extremitats durant el somni.

Quines són les causes dels trastorns del son?

Els trastorns del son en nens i adolescents poden tenir diverses causes, i sovint són el resultat d’una combinació de factors:

 • Factors genètics: Si un nen té familiars pròxims amb problemes de somni, és possible que tingui un major risc de desenvolupar trastorns similars.

 • Canvis en el ritme circadiari: A causa de factors hormonals pot tenir una tendència natural a quedar-se despert més tard a la nit i a tenir dificultats per a aixecar-se d’hora per a l’escola.

 • Estrès i ansietat: L’estrès, l’ansietat i els problemes emocionals, així com preocupacions escolars, socials o familiars.

 • Canvis en la rutina de somni: Traslladar-se a una nova casa, canviar d’escola o viatjar a diferents zones horàries, poden pertorbar el patró de somni d’un nen o adolescent.

 • Problemes mèdics subjacents: Alguns trastorns mèdics, com la síndrome de cames inquietes, l’apnea del son, la narcolèpsia i l’epilèpsia.

 • Medicaments i substàncies: Alguns medicaments, com a estimulants utilitzats per a tractar el TDAH, així com el consum de cafeïna i altres substàncies estimulants.

 • Hàbits de somni inadequats: La falta d’una rutina de somni adequada, com ficar-se al llit i aixecar-se a hores irregulars, o l’ús excessiu de dispositius electrònics abans de dormir.

 • Trastorns psiquiàtrics: La depressió i el trastorn d’ansietat, poden tenir un impacte significatiu en el somni dels joves.

 • Factors ambientals: L’entorn de somni, com la llum, el soroll i la temperatura, pot influir en la qualitat del somni.
 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Tipus de trastorns del son

Existeixen molts tipus de trastorns del son en nens i adolescents, alguns dels més comuns inclouen:

INSOMNI

L’insomni infantil i juvenil és un trastorn del son que afecta nens i adolescents, caracteritzat per dificultats per a agafar el son, mantenir-lo o despertar-se d’hora en el matí, la qual cosa resulta en un somni inadequat o no reparador.

Predominant insatisfacció per la quantitat o qualitat de somni, associada a un o més dels següents símptomes:

 • Dificultat per iniciar el son i en el cas dels nens es pot posar de manifest per la dificultat per iniciar el son sense la intervenció del cuidador.

 • Dificultat per mantenir el son caracteritzat per despertars freqüents o problemes per tornar a agafar el son després de despertar. En el cas dels nens això es pot posar de manifest per la dificultat per tornar a agafar el son sense la intervenció del cuidador.

 • Despertar aviat al matí amb incapacitat per tornar a dormir.

APNEA DEL SON

L’apnea del son en nens es caracteritza per la interrupció repetida de la respiració durant el somni a causa del col·lapse de les vies respiratòries. Això pot portar que es desperti amb freqüència i a un somni no reparador. L’apnea del son en nens sovint està relacionada amb l’obesitat i pot afectar el creixement i el rendiment escolar.

Necessita la presència d’almenys una de les següents característiques:

 • Roncs forts i regulars: Els roncs tendeixen a ser forts i regulars, sovint interromputs per pauses en la respiració.

 • Pauses en la respiració: Les pauses poden ser breus, però poden ocórrer repetidament durant la nit.

 • Respiració agitada o esbufegant: Després d’una pausa en la respiració, sovint poden tenir episodis de respiració agitada o esbufegant mentre intenten recuperar l’aire.

 • Inquietud durant el somni: Es mouen molt en el llit o canvien de posició sovint a causa de la dificultat per a respirar.

 • Sudoració excessiva durant la nit: La sudoració excessiva durant el somni pot ser un símptoma d’apnea del son en nens i adolescents.

NARCOLÈPSIA

Encara que menys comú en nens i adolescents que en adults, la narcolèpsia és un trastorn del son que causa somnolència excessiva durant el dia i episodis de cataplexia (pèrdua de to muscular) en resposta a les emocions fortes.

Marcat per un període recurrent de necessitat irrefrenable de dormir, d’abandonar-se al son o de fer una migdiada que es produeix en un mateix dia. Aquests episodis s’han d’haver produït almenys tres vegades per setmana durant un mínim de tres mesos.

Necessita la presència d’almenys una de les següents característiques:

 • Episodi de cataplexia que apareixen com a mínim algunes vegades al mes.

 • Deficiència d’hipocretina segons el valor d’inmunoreactivitat.

 • Polisomnografia nocturna amb latència de son REM inferior o igual a quinze minuts, o una prova de latència múltiple del son amb un valor inferior o igual a vuit minuts, i dos o més períodes REM a l’inici del son.

SON EXCESSIU

El nen o adolescent explica una somnolència excessiva malgrat haver dormit durant un període principal que dura almenys set hores, amb un o més dels següents símptomes:

 • Període recurrent de son o de caure de son en el mateix dia.

 • Un episodi principal de son perllongat de més de nou hores diàries que no és reparador (no descansa).

 • Dificultat per estar totalment despert després d’un despertar brusc.

Els episodis de son excessiu solen produir-se almenys tres vegades a la setmana durant un mínim de tres mesos i s’acompanya de malestar significatiu o deterioració en el cognitiu, social, laboral o altres àrees rellevants del funcionament. No sol explicar-se per un altre trastorn de somni i no es pot atribuir als efectes fisiològics d’una substància ni per la coexistència d’altres trastorns mentals i metges.

TRASTORNS DEL RITME CIRCADIARI

És degut a les alteracions en el rellotge biològic intern, la qual cosa pot portar a problemes per a agafar el son i despertar en els moments adequats.

Els adolescents són especialment propensos a experimentar canvis en el seu ritme circadiari a causa de canvis hormonals. Això pot portar una tendència natural a quedar-se desperts més tard a la nit i a tenir dificultats per a aixecar-se d’hora per a l’escola. Això es coneix com a “retard de fase del somni”.

SOMNAMBULISME

Episodis repetits que impliquen l’acte d’aixecar-se del llit i caminar per la casa en ple son. Sol aparèixer durant el primer terç del període de son major. Durant aquest període l’individu sol mantenir la mirada fixa i perduda, es mostra arreactiu als intents dels altres per mantenir un diàleg amb ell i només pot despertar-se a força de grans esforços per part dels altres. Quan la persona es desperta no sol recordar res de l’episodi, recobra totes les seves facultats i no mostra afectació de cap tipus.

MALSONS

De forma repetida apareixen sons summament disfòrics, perllongats i que es recorden bé, en general impliquen esforços per evitar amenaces contra la vida, la seguretat o integritat física i acostumen a succeir durant la segona meitat del període principal del son. En despertar dels sons disfòrics, l’individu s’orienta i està alerta ràpidament. L’alteració del son causa malestar clínicament significatiu o deterioració en el social, laboral o altres àrees rellevants i no es pot atribuir a efectes fisiològics directes d’una substància. La coexistència dels trastorns mentals i metges no solen explicar els episodis de sons disfòrics.

MALSONS I TERRORS NOCTURNS

Són trastorns que provoquen experiències de por intensa o ansietat durant el somni.

Són experiències intenses i pertorbadores que succeeixen durant el somni, però són diferents en les seves característiques i com afecten el nen o adolescent.

TRASTORN DE MALSONS RECURRENTS

Alguns nens i adolescents poden experimentar malsons freqüents que interfereixen en la seva qualitat de somni i el seu benestar emociona.

TERRORS NOCTURNS

Són episodis recurrents de despertars bruscs amb terror, que generalment comencen amb un crit de pànic. Durant cada episodi existeix una por intensa i signes d’alerta autònoma, com midriasis, taquicàrdia, taquinea i sudoració. Existeix insensibilitat relativa als esforços d’altres persones per consolar al nen o adolescent durant els episodis.

No es recorden els somnis o el record és mínim i els episodis causen malestar clínicament significatiu o deterioració en el social o altres àrees rellevants del funcionament. L’alteració no és fruit d’efectes fisiològics d’una substància, d’un altre trastorn mental ni d’una altra afectació mèdica.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  Protecció de dades personals
  Utilitzarem les seves dades per respondre consultes i efectuar estudis estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els vostres drets, consulteu la política de privacitat.

  He llegit i accepto el consentiment per al tractament de dades personals

  ×