Tractaments > Psicologia clínica adults > Intervenció en traumes, crisis i situacions d’emergència

Patir un accident de cotxe o avió, ser víctima o espectador d’un atemptat terrorista, ser víctima d’abusos sexuals o físics, viure un desastre natural, entre altres, són successos de gran impacte i poden comportar un desequilibri psicològic en qui els experimenta. Quan ens trobem en una situació d’aquest tipus és important comptar amb el suport d’un psicòleg especialitzat, que et donarà una resposta immediata i efectiva en la gestió i la superació del patiment i malestar emocional que la situació ha provocat. 

S’ha demostrat que una ràpida intervenció s’associa amb una millor recuperació de l’equilibri psicològic i preveu la possible aparició de trastorns psicològics posteriors a l’experiència del trauma.

Tipus

ESTRÈS POST-TRAUMÀTIC

Apareix després de l’exposició a la mort, lesió greu o violència sexual, sigui real o amenaça, en una o més de les següents formes. Per experiència directa amb el succés traumàtic, presència   directa del succés ocorregut a uns altres, coneixement que el succés ha ocorregut a  un familiar proper o un amic íntim i de forma violenta o accidental i exposició repetida a detalls repulsius del succés traumàtic.

Presència d’un o més símptomes d’intrusió associats al succés traumàtic que apareix en forma de records angoixants recurrents i involuntaris, somnis angoixants, reaccions dissociatives, malestar psicològic intens i perllongat i reaccions fisiològiques intenses que apareixen després d’exposar-se a estímuls relacionats amb el succés traumàtic.

Evitació o esforços per evitar records, pensaments o sentiments  angoixants i recordatoris externs associats al succés traumàtic.

Alteracions negatives cognitives i de l’estat d’ànim associades al succés traumàtic. Es presenten com a incapacitat de recordar un aspecte important del succés traumàtic, creences o expectatives persistents i exagerades sobre un mateix, els altres i el món.

TRASTORN D'ADAPTACIÓ

Desenvolupament de símptomes emocionals o del  comportament en resposta a un factor d’estrès identificable que s’identifica
al cap de tres mesos següents. Una vegada que el factor d’estrès o les seves conseqüències han acabat, els símptomes no se senten durant més de sis mesos.

Provoca malestar intens desproporcionat a la gravetat del factor d’estrès i una deterioració significativa en el social, laboral o altres àrees importants de funcionament.

 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Símptomes. Quines són les possibles conseqüències d'un trauma?

Els símptomes acostumen a aparèixer en el transcurs dels tres primers mesos posteriors al trauma. Això no obstant, a vegades es mantenen ocults durant més temps i es manifesten més tard.

 • S’experimenta novament el trauma a través de records, flashbacks i malsons.

 • Important afectació en l’àmbit emocional: ansietat, tristesa, culpa, vergonya, desesperança, aplanament emocional, entre altres.

 • Nerviosisme i malestar físic.

 • Tendència a estar sempre alerta i en perill constant.

 • Insomni.
 • Pèrdua d’interès i desmotivació per activitats de les quals abans gaudia.

 • Retraïment, aïllament i deteriorament de les relacions socials (hostilitat, conflictivitat, divorci, problemes familiars, aïllament, etc.).
 • Evitació d’estímuls o situacions que s’associen o es vinculen amb el trauma.

 • Aparició de comportaments impulsius i autodestructius.

 • Aparició d’un trastorn d’estrès posttraumàtic, que al seu torn pot derivar en la presentació altres trastorns o problemes psicològics posteriors (atac de pànic, agorafòbia, depressió major, consum de substàncies, canvis en la personalitat, entre d’altres) si no és resolt satisfactòriament.

 • Problemes en la vida acadèmica (més probabilitats d’abandonament escolar) i professional (problemes per mantenir o trobar feina).

Intervenció d’un professional

La intervenció psicològica exerceix un paper crucial en el maneig de successos traumàtics.
Aquí hi ha algunes raons clau per les quals la intervenció psicològica és important després d’un succés traumàtic:

 • Processament i assimilació del trauma: Un esdeveniment traumàtic pot deixar una profunda empremta en la ment i el cos d’una persona. La intervenció psicològica brinda un espai segur i confidencial on les persones poden expressar les seves emocions, parlar sobre l’esdeveniment i processar el que han experimentat. Això ajuda al fet que el trauma s’integri i s’assimili d’una manera més saludable.

 • Reducció de símptomes i trastorns relacionats: Moltes persones que han experimentat un trauma desenvolupen símptomes d’estrès posttraumàtic (TEPT), ansietat, depressió o altres trastorns de salut mental. La intervenció psicològica, com la teràpia cognitiu-conductual (TCC) o la teràpia d’exposició, pot ajudar a reduir aquests símptomes i proporcionar eines per a afrontar-los de manera efectiva.

 • Restauració de la sensació de seguretat i control: Després d’un esdeveniment traumàtic, les persones sovint experimenten una sensació de vulnerabilitat i pèrdua de control sobre les seves vides. La intervenció psicològica ajuda a restaurar la sensació de seguretat i control, proporcionant tècniques de maneig de l’estrès, estratègies d’afrontament i la possibilitat d’establir metes realistes.

 • Prevenció de complicacions a llarg termini: Sense intervenció adequada, el trauma no resolt pot tenir efectes duradors en la salut mental d’una persona. Pot manifestar-se com a dificultats en les relacions interpersonals, problemes laborals, abús de substàncies o altres trastorns. La intervenció psicològica primerenca i efectiva pot prevenir complicacions a llarg termini i fomentar la recuperació.

 • Foment de la resiliència: La intervenció psicològica no sols se centra en el maneig del trauma, sinó que també promou la resiliència. Ajuda a les persones a desenvolupar habilitats per a fer front a situacions adverses, enfortir l’autoestima, millorar la resolució de problemes i promoure el creixement personal.

Si has experimentat un esdeveniment traumàtic, és important buscar suport psicològic professional per a facilitar el teu procés de recuperació i benestar.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  Protecció de dades personals
  Utilitzarem les seves dades per respondre consultes i efectuar estudis estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els vostres drets, consulteu la política de privacitat.

  He llegit i accepto el consentiment per al tractament de dades personals

  ×