Tractaments > Psicologia clínica infantil i juvenil > Trastorns d’eliminació

Què són els trastorns d'eliminació?

Els trastorns de l’eliminació en infants són alteracions del control de la orina o de les disposicions. Aquests trastorns poden ser freqüents en la infància i generalment es resolen amb el temps, però en alguns casos poden requerir d’intervenció i tractament.

Cal destacar que molts nens poden experimentar breus períodes d’aquests trastorns de l’eliminació com a part del seu desenvolupament normal. Tanmateix, si aquests trastorns persisteixen més enllà de l’edat en que s’espera que el nen hagi après a controlar les seves eliminacions o si tenen un impacte significatiu en la seva qualitat de vida, és important buscar ajuda mèdica i psicològica per evaluar el problema. El tractament i la gestió poden variar segons la causa subjacent i gravetat del trastorn.

 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Tipus de trastorns d'eliminació

ENURESIS

La enuresi és un trastorn de l’eliminació que implica l’emissió d’orina involuntària en situacions en que s’espera que l’individu controli la seva emissió. La enuresi és més coneguda com “pipi al llit” quan es produeix durant la nit. No obstant això, també pot referir-se a la incapacitat de controlar la micció durant el dia.

Hi ha dos tipus principals d’enuresis:

 • Enuresis nocturna: Aquest és el tipus més comú i es caracteritza per la micció involuntària durant la nit mentre el nen està dormint. Aquesta condició pot afectar a nens majors de cinc anys i fins i tot adolescents. Sovint, els nens amb enuresi nocturna tenen un patró de pipí al llit almenys dues vegades per setmana durant un període d’almenys tres mesos.
 • Enuresis diürna:Aquest tipus d’enuresi iimplica l’incapacitat de controlar la micció durant el dia. Això significa que un nen pot tenir accidents d’orina mentres està despert i actiu. La enuresi diürna és més comuna que la nocturna.

Les causes de la enuresi poden ser diverses i incloure factors genètics, problemes emocionals, problemes del desenvolupament del sistema urinari o desequilibris hormonals. La enuresi pot ser un problema que es resol amb el temps a mesura que l’infant creix, o pot requerir tractament mèdic o psicològic, com la teràpia conductual o l’ús de medicació en casos més persistents.

És important destacar que la enuresis no és un trastorn causat per dolències o mals hàbits dels infants i que habitualment és involuntària. Les famílies i els professionals de la salut han d’abordar la enuresi amb comprensió i paciència per tal de poder ajudar a l’infant a superar-ho.

ENCOPRESIS

La encopresis és un trastorn de l’eliminació que implica la pèrdua involuntària de deposicions en nens que han superat l’edat en que s’espera que hagin après a controlar les seves eliminacions intestinals. Aquest trastorn es coneix també com “accidents de caca” i és diferent de la constipació simple o la diarrea ocasional.

Els símptomes de la encopresis poden variar, però socint inclouen l’alliberament involuntari de deposicions dures, líquides o pastoses en llocs inapropiats, com la roa interior o el sòl. Aquest trastorn pot ser una font d’angoixa per als nens i les seves famílies, i pot tenir un impacte negatiu en la seva qualitat de vida i les relacions socials.

Les causes de la encopresis poden ser diverses i incloure factors mèdics, emocionals o comportamentals, com ara:

 • Constipació crònica: la constipació severa pot conduir a la encopresis ja que les deposicions dures poden acumular-se dins del recte i col·lon i després poden escapar involuntàriament.
 • Problemes emocionals o psicològics: L’estrès, l’ansietat, la depressió o altres problemes emocionals poden contribuir a la encopresis en alguns nens.
 • Hàbits inadequats o manca d’entrenament en l’ús del vàter: Alguns nens no han après les habilitats necessàries per controlar les deposicions o poden tenir hàbits inadequats en l’ús del vàter.

El tractament varia segons la causa subjacent i pot incloure canvis en la dieta i l’ús de laxants per tractar la constipació, teràpia conductual per ensenyar nous hàbits d’eliminació i teràpia psicològica en el cas de que hi hagi factors emocionals implicats. És important consultar amb un metge o un especialista en trastorns de l’elimanció. Al Gabinet Psicològic Tena oferim avaluació i tractament especialitzat en patologies d’eliminació. Truca per informar-te’n.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  Protecció de dades personals
  Utilitzarem les seves dades per respondre consultes i efectuar estudis estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els vostres drets, consulteu la política de privacitat.

  He llegit i accepto el consentiment per al tractament de dades personals

  ×