Introducció

El bullying o assetjament escolar és l’agressió per a exercir poder sobre una altra persona. Concretament, els investigadors ho han definit com una sèrie d’amenaces hostils, físiques o verbals que es repeteixen, angoixant a la víctima i establint un desequilibri de poder entre ella i el seu assetjador. Degut al canvi de les dinàmiques socials i a causa de l’increment de l’ús de les tecnologies com a Internet i especialment els telèfons mòbils, els nens i nenes estan cada vegada més exposats a noves formes de bullying.

El bullying pot ocórrer a qualsevol edat, fins i tot en l’etapa preescolar. Però el més comú és a l’escola primària i secundària, entre els 6 i 15 anys aproximadament. És durant aquests anys que els nens comencen a interactuar més amb els seus companys de classe i poden aparèixer dinàmiques de poder i conflictes socials.

Hi ha una sèrie de factors que auguren un comportament abusiu per part d’un nen: els que han sofert maltractaments a les mans dels seus cuidadors conserven una major propensió per a assetjar a uns altres, particularment, aquells que han sofert abusos físics o sexuals. També contribueix considerablement haver presenciat violència en la llar. A més, les recerques identifiquen la hiperactivitat-impulsivitat, una capacitat d’acte-control baixa i el trastorn per dèficit d’atenció o hiperactivitat com a indicadors de futurs casos d’assetjament.

Què és el Bullying o Assetjament escolar?

El bullying o Assetjament escolar, és una forma de comportament agressiu i intencional que es repeteix al llarg del temps i que té com a objectiu causar mal físic, emocional o psicològic a una altra persona. Aquest comportament pot manifestar-se de diverses formes, com a insults, humiliacions, intimidacions, assetjament físic o verbal, aïllament social, exclusió i rumors malintencionats.

El bullying pot ocórrer en qualsevol àmbit on hi hagi interacció entre persones, com a l’escola, en l’àmbit digital i en l’entorn social. És una forma de violència que afecta tant a nens com a adolescents i pot tenir greus conseqüències per a la salut mental i emocional de qui ho pateix. És important prendre mesures per a prevenir i abordar el bullying, incloent-hi l’educació, el diàleg i la intervenció primerenca per part de les autoritats i la comunitat.

És important estar alerta, ja que pot tenir un impacte significatiu en la salut mental i física del nens i adolescents afectats. Des d’un punt de vista mèdic, el bullying es considera un factor de risc per al desenvolupament de trastorns emocionals i psicològics, com la depressió, l’ansietat, l’estrès posttraumàtic i el trastorn d’estrès agut.

Tipus de bullying o assetjament escolar

Existeixen diferents tipus de bullying o assetjament escolar que poden manifestar-se en les relacions entre nens i adolescents a l’escola. Alguns dels tipus de bullying més comuns són els següents:

 • Bullying físic: qualsevol forma d’agressió física, com pegar, empènyer, trepitjar o fer malbé la propietat d’algú.

 • Bullying verbal: qualsevol forma d’agressió verbal, com insultar, burlar-se, difondre rumors malintencionats o fer comentaris humiliants.

 • Bullying social o relacional: qualsevol forma d’agressió destinada a danyar les relacions socials d’algú, com excloure’l, ignorar-lo, ridiculitzar-lo o difondre informació falsa sobre ell.

 • Bullying psicològic o emocional: qualsevol forma d’agressió destinada a danyar l’autoestima o el benestar emocional d’algú, com assetjar-lo, amenaçar-lo, intimidar-lo o fer-li sentir insegur.

 • Cyberbullying: és l’assetjament escolar en l’àmbit digital, especialment amb el mòbil, com l’assetjament a través de les xarxes socials, el correu electrònic o els missatges.
 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Símptomes del bulling

Els símptomes del bullying o assetjament escolar poden tenir un impacte significatiu en la salut mental, emocional i física dels nens o adolescents que els afecte. Alguns dels símptomes que poden indicar que algú està patint assetjament escolar són els següents:

 • Canvis en el comportament: es torna més retreta, s’aïlla socialment, canviï els seus patrons de son o perdi interès en les activitats que abans gaudia.
 • Problemes de memòria, dificultat en la concentració i atenció i descens del rendiment escolar.

 • Depressió, ansietat, irritabilitat, falta d’apetit, mal de cap, malestar generalitzat, cansament, sensació d’ofec, etc.

 • Dificultats per a dormir, malsons o insomni.

 • Aïllament social, apatia i introversió.

 • Mantenir-se en estat d’alerta de manera constant.

 • No voler anar al col·legi, ni ajuntar-se amb altres nens.

 • Faltar al col·legi de manera recurrent.

 • Sentiments de culpa i assumpció de responsabilitat dels fets.

 • Conductes de fugida i evitació.

 • Negació dels fets i incongruències.

 • Plor incontrolat, respostes emocionals extremes.

 • Por de perdre el control o a estar sol.

 • Símptomes com a tremolors, palpitacions, inquietud, nerviosisme, pessimisme, etc.

 • Idees i intents de suïcidi.
 • Problemes físics: No em trobo bé. Poden patir maldecaps, mals de panxa, fatiga, problemes de somni i altres problemes de salut física.
 • Canvis en el rendiment escolar: No vull anar al cole. Comença a tenir males notes o a faltar a classe amb freqüència.
 • Canvis en l’estat d’ànim: sentiment de tristesa, ansiosa, irritabilitat, enfadada o deprimida. També pot mostrar una falta de confiança en si mateixa.
 • Canvis en l’alimentació: si detectem que hi ha un augment o pèrdua de pes, o que hi hagi canvis en els hàbits alimentaris.

És important recordar que aquests símptomes poden ser causats per altres factors, per la qual cosa és important parlar amb la persona afectada i buscar ajuda professional per a avaluar adequadament la seva situació i oferir el suport necessari.

Com podem detectar els Símptomes?

Detectar els símptomes del bullying pot ser un desafiament, ja que sovint els nens i adolescents que sofreixen assetjament escolar poden intentar ocultar el que els està succeint. Tot i això, hi ha algunes maneres de detectar els símptomes si parem atenció als següents senyals d’alerta com:

 • Observar canvis en el comportament: Qualsevol canvi en el comportament del nen o adolescent, com la de no voler jugar o sortir amb els amics, la pèrdua d’interès en les activitats que abans gaudia o l’augment de la irritabilitat i l’agressivitat.

 • Establir una comunicació oberta:Mantenir una comunicació oberta amb el nen o adolescent i preguntar-li directament com se sent, si està tenint problemes a l’escola o si ha notat canvis en el seu comportament.

 • Buscar senyals físics: Observar qualsevol lesió inexplicable, morats o roba esquinçada que puguin indicar que el nen o adolescent està sofrint abús físic.

 • Escoltar el que diuen els amics o companys de classe: A vegades, altres nens o adolescents poden notar canvis en el comportament d’algú que està sent assetjat, com la retirada social o la falta d’interès en les activitats que abans gaudia.

 • Estar atent als canvis en el rendiment escolar: L’assetjament escolar pot tenir un impacte en el rendiment acadèmic, per la qual cosa és important parar esment a qualsevol canvi en les notes o el comportament escolar.

És important recordar que si se sospita que un nen o adolescent està sent assetjat, és important prendre mesures per a obtenir ajuda i suport. Pots parlar amb el personal de l’escola o buscar ajuda professional per a avaluar la situació i oferir el suport necessari.

Tractament del bulling

En el Gabinet Psicològic Tena estem especialitzats en el tractament de casos de bullying infantil i juvenil. És important que hi hagi professionals capacitats i amb experiència en el tractament d’aquest problema, ja que l’assetjament escolar pot tenir un impacte significatiu en la salut mental i emocional dels nens i adolescents.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  ×