Què és la baixa autoestima?

La persona amb baixa autoestima fa una valoració pobra i negativa de si mateixa i les seves accions, fet que demostra la manca de confiança en si mateixa i les seves pròpies capacitats, tant cognitives com pràctiques. Aquesta forma de pensar, rígida i destructiva, es percep com una veritat absoluta, comporta l’aparició d’emocions i sentiments negatius (tristesa, ira, frustració, culpa…). Aquest fet dificulta la relació amb el món que l’envolta, el qual percep com a perillós. La por i l’ansietat que s’experimenta a l’hora d’enfrontar les diferents circumstàncies vitals, fa que emprengui conductes d’evitació i de rebuig a afrontar-les. Tot plegat, genera pensaments i emocions que contribueixen novament a alimentar i confirmar l’autoconcepte negatiu que té la persona de si mateixa, el seu valor i la seva capacitat. 

  • Descobreix com podem ajudar-te

    Comença la teva teràpia avui mateix

  • Demana cita ara

Quines són les conseqüències de la baixa autoestima?

  • Pensaments negatius d’un mateix i de les seves pròpies capacitats.
  • Apareixenemocions i sentiments negatius
    (ira, frustració, desesperació, culpa, tristesa, ansietat).
  • Manca d’energia.
  • Manca de motivació i abandonen d’activitats per por al judici i la crítica social.
  • Manca de capacitat per afrontar i resistir les diferents circumstàncies i reptes de la vida.
  • Dificultats per gaudir, celebrar i donar valor a les metes i els triomfs assolits. Mai és suficient, mai és dona prou valor a què s’ha fet i aconseguit.
  • Aparició deconductes autodestructives, com el consum de substàncies.
  • Abandonament de la cura personal.
  • Baix rendiment acadèmic i laboral. La manca de confiança en un mateix i la seva capacitat, així com les possibles crítiques alimenta el dubte i la indecisió, els quals interfereixen en el rendiment acadèmic i professional. Els pensaments negatius i les emocions que se’n deriven fan acte de presència en plena execució de l’activitat, interferint el seu adequat desenvolupament.
  • Manca d’autorealització, no es fixen objectius. La manca de confiança fa difícil que ens fixem nous objectius i perseverar en aquests, atès que no creiem en la nostra capacitat per assolir-ho. Des d’aquesta perspectiva s’augmenten les probabilitats d’experimentar més fracassos que èxits. La seguretat i la tranquil·litat que ens ofereix el que ja és conegut impedeix que sortim de la nostra zona de confort i ens arrisquem, el creixement personal i l’autorealització.
  • Problemes per relacionar-se amb els altres. Són habituals els problemes que s’experimenten a l’hora de relacionar-nos. Una persona que no s’estima a si mateixa, difícilment es deixarà  o permetrà ser estimada com es mereix. Sota la premissa bàsica: “no hi ha res que m’agradi de mi mateixa, és impossible que algú s’estimi algú com jo”, aquestes persones tenen grans problemes per establir relacions de confiança amb altres persones. El poc valor que s’atorguen comporta el risc que estableixin relacions de submissió envers els altres i de maltractaments, atès que consideren que no tenen el que cal tenir per ser respectades i estimades. La por i l’ansietat que genera el rebuig dels altres, també pot portar a l’aïllament social i la soledat. Aquest fet, no permet modificar el concepte que la persona té de si mateixa, el que al seu torn contribueix a alimentar més la baixa autoestima.
  • Aparició de problemes de salut mental.

Què ens aporta una autoestima sana?

Una autoestima sana i adequada contribueix al fet que ens valorem positivament i que sentim que reunim les característiques i capacitats (cognitives i pràctiques) necessàries per prendre el control sobre la nostra vida i l’entorn dintre de les nostres possibilitats. Aquesta confiança ens permet afrontar, perseverar i resoldre amb confiança les demandes de l’entorn, els reptes que la vida ens posa al davant. Així mateix, quan experimentem algun entrebanc o ens equivoquem som capaços de recuperar-nos més ràpidament i continuar amb la nostra vida. La confiança ens motiva a plantejar-nos nous projectes i perseverar per assolir els mostres objectius, els quals afavoreixen el creixement personal i l’autorealització. Amb una autoestima positiva observem el món com un lloc ple de possibilitats i oportunitats, i valorem amb orgull la nostra contribució a l’èxit i en gaudim. 

Una autoestima positiva també contribueix a establir i construir relacions positives i de confiança, ja que comporta una estimació sana i el respecte vers un mateix. Afavorirà que defensem el nostre dret a ser respectats, a ser escoltades les nostres opinions, desitjos i necessitats. 

En definitiva, tenir una autoestima sana té repercussions positives en totes les àrees de la persona, física, psicològica, social i professional.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

    ×