Tractaments > Psicologia clínica infantil i juvenil > Trastorns destructius del control d’impulsos i de conducta

QUÈ SÓN ELS TRASTORNS DESTRUCTIUS DEL CONTROL D'IMPULSOS I DE CONDUCTA?

El trastorn destructiu d’impulsos i de conducta en nens i adolescents és un trastorn del comportament que es caracteritza per un patró persistent de comportament agressiu i antisocial que involucra danyar a altres persones animals o propietats de manera deliberada i significativa. Aquest trastorn es pot mostrar mitjançant comportaments com a baralles físiques, crueltat cap als animals, destrucció de la propietat, robatori, mentides i violació de les normes socials i legals.

Aquests engloben diferents trastorns com aquells relacionats amb la cleptomania, piromania o trastorn explosiu intermitent.

Quines són les causes?

La causa exacta el trastorn destructiu d’impulsos i de conducta en nens en adolescents no es coneix completament, però es creu que és el resultat d’una interacció de factors biològics, genètics, ambientals i socials. Alguns d’aquests factors poden incloure els següents:

 • Factors genètics: Existeix evidència que la predisposició genètica pot jugar un paper en l’aparició del trastorn de conducta. Els nens amb antecedents familiars de trastorns de conducta i trastorns relacionats tenen un major risc de desenvolupar aquest trastorn.
 • Factors biològics: Anomalies en el funcionament del cervell i el sistema nerviós central poden contribuir a la impulsivitat i la falta de control dels impulsos que caracteritzen a aquest trastorn.
 • Factors ambientals: Experiències traumàtiques en la infància, com a abús físic o emocional, negligència, exposició a la violència o a un entorn familiar disfuncional, poden augmentar el risc de desenvolupar el trastorn destructiu d’impulsos i de conducta.
 • Factors socials: La falta de suport social, l’entorn escolar i comunitari negatiu, l’exposició a models de comportament antisocial i la falta d’habilitats socials poden influir en el desenvolupament del trastorn.
 • Factors psicològics: Alguns nens poden tenir dificultats en la regulació emocional, la qual cosa pot portar a una major impulsivitat i a la incapacitat per a manejar la frustració i l’enuig de manera adequada.

És important destacar que el tractament i la intervenció primerenca poden ser eficaces per a ajudar als nens i adolescents amb aquest trastorn a desenvolupar habilitats de control d’impulsos, maneig de la ira i comportaments més adaptatius. Si sospites que un nen o adolescent està experimentant aquest trastorn, és important buscar ajuda de professionals de la salut mental per a una avaluació i tractament adequats.

 • Descobreix com podem ajudar-te

  Comença la teva teràpia avui mateix

 • Demana cita ara

Tipus de trastorns destructius del control d'impulsos i de conducta

TRASTORN DE CONDUCTA EXPLOSIU INTERMITENT

Els nens que pateixen aquesta mena de trastorns mostren importants dificultats per a controlar els seus impulsos i la seva agressivitat, la qual cosa crea problemes importants en relació a mostrar arravataments recurrents que apareixen com a ira, crits…etc. És a dir, és una falta de control d’impulsos d’agressivitat.

L’agressivitat mostrada durant aquests impulsos sol ser desproporcionada respecte a la provocació de qualsevol estressor desencadenant i sol generar un gran malestar. Aquest malestar interfereix en el rendiment a nivell escolar o laboral i interpersonal i poden tenir conseqüències a nivell econòmic o legal.

TRASTORN DE CONDUCTA

En aquest cas la persona mostrarà un patró persistent i repetitiu de comportament en el qual no es respecten els drets bàsics dels altres, les normes o regles socials que són pròpies de l’edat. Per exemple: agressió a persones i/o animals, destrucció de propietat, engany, robatori i incompliment greu de les normes.

Aquest tipus de comportament generarà un gran malestar en la persona. Existeixen diferents tipus depenent del moment d’aparició. L’inici pot ser en la infància o bé de forma més tardana durant l’adolescència.

Les persones que mostren aquest tipus de trastorn solen mostrar emocions prosocials limitades que es mostren de la següent forma:

 • Falta de remordiment o culpabilitat quan fa alguna cosa malament pel que sol mostrar una falta general per la preocupació dels seus propis actes.

 • Es mostra insensible i mancat d’empatia amb la resta. No té en compte ni el preocupen els sentiments dels altres. Se sol mostrar fred i indiferent.

 • Despreocupat pel seu rendiment a l’escola. En aquest sentit, no sol fer esforços per a aconseguir un bon rendiment. Fins i tot quan les expectatives són clarament negatives i sol culpar als altres pel seu rendiment deficitari.

 • No expressa sentiments ni mostra les emocions amb els altres i si ho fa és de forma poc sentida, sincera i superficial o amb un objectiu d’aconseguir un benefici a nivell personal.

Demana cita ara

Podem ajudar-te!

  Protecció de dades personals
  Utilitzarem les seves dades per respondre consultes i efectuar estudis estadístics. Per a més informació sobre el tractament i els vostres drets, consulteu la política de privacitat.

  He llegit i accepto el consentiment per al tractament de dades personals

  ×