Trastorns de la son

Trastorn d’insomni

Predominant insatisfacció per la quantitat o qualitat de somni, associada a un o més dels següents símptomes:

  • Dificultat per iniciar el somni i en el cas dels nens es pot posar de manifest per la dificultat per iniciar el somni sense la intervenció del cuidador.
  • Dificultat per mantenir el somni caracteritzat per despertessis freqüents o problemes per tornar a agafar el son després de despertar. En el cas dels nens això es pot posar de manifest per la dificultat per tornar a agafar el son sense la intervenció del cuidador.
  • Despertar aviat al matí amb incapacitat per tornar a dormir.

La dificultat de somni sol causar malestar clínicament significatiu en diferents àrees importants de l’individu i la dificultat pot aparèixer almenys tres nits a la setmana en un període d’un mínim de tres mesos. La dificultat de somni es produeix malgrat les dificultats de les condicions favorables per dormir i no es provoca per la presència d’efectes fisiològics d’una substància o un altre trastorn mental o afecció mèdica.

Son excessiu

L’individu refereix somnolència excessiva malgrat haver dormit durant un període principal que dura almenys set hores, amb un o més dels següents símptomes:

  • Període recurrent de somni o de caure de son en el mateix dia
  • Un episodi principal de somni perllongat de més de nou hores diàries que no és reparador (no descansa)
  • Dificultat per estar totalment desperto després d’un despertar brusc.

Els episodis de somni excessiu solen produir-se almenys tres vegades a la setmana durant un mínim de tres mesos i s’acompanya de malestar significatiu o deterioració en el cognitiu, social, laboral o altres àrees importants del funcionament. No sol explicar-se per un altre trastorn de somni i no es pot atribuir als efectes fisiològics d’una substància ni per la coexistència d’altres trastorns mental 

Somnambulisme
Episodis repetits que impliquen l’acte d’aixecar-se del llit i caminar per la casa en ple somni. Sol aparèixer durant el primer terç del període de somni major. Durant aquest període l’individu sol mantenir la mirada fixa i perduda, es mostra arreactiu als intents dels altres per mantenir un diàleg amb ell i només pot despertar-se a força de grans esforços per part dels altres. Quan la persona es desperta no sol recordar gens de l’episodi, recobra totes les seves facultats i no mostra afectació de cap tipus.
Narcolèpsia

Període recurrent de necessitat irrefrenable de dormir, d’abandonar-se al somni o de tirar una migdiada que es produeix en un mateix dia. Aquests episodis s’han d’haver produït almenys tres vegades per setmana durant un mínim de tres mesos. Necessita la presència d’almenys una de les següents característiques:

  • Episodi de cataplexia que apareixen com a mínim algunes vegades al mes
  • Deficiència de hipocretina segons el valor de inmunoreactivitat
  • Polisomnografía nocturna amb latència de somni REM inferior o igual a quinze minuts o una prova de latència múltiple del somni amb un valor inferior o igual a vuit minuts i dos o més períodes REM a l’inici del somni.