PER SERGI Lacorte • MARÇ 22, 2016
Marta Tena Psicòloga de Sant Just Desvern atén pacients de tot Espanya via online i en la seva pròpia consulta d’aquesta ciutat.

“Em sento molt satisfeta quan el meu treball està ben fet i per a mi és molt gratificant rebre el reconeixement dels meus pacients en la meva consulta per la meva entrega i la seva conseqüent evolució. A més, vaig rebre el reconeixement per part de professionals del meu sector per la meva dedicació als meus pacients i pels bons resultats que van obtenir amb els meus tractaments. “

Per què vas triar dedicar-te a la psicologia?

Vaig triar dedicar-me a la psicologia perquè sempre em va fascinar el comportament i la ment humana. Algunes preguntes que em vaig fer i em van generar molta curiositat van ser: com pot ser que els que pateixen d’esquizofrènia tinguin al·lucinacions i vegin coses que no existeixen? Què és el que fa que la gent tingui reaccions maníaques? Com pot arribar a desenvolupar-se una demència ?. O bé, com pot ser que hi hagi reaccions tan dispars davant d’un succés traumàtic?
I és que cada un de nosaltres som tan diferents i reaccionem i vivim les nostres experiències de manera tan diferent, que el que fa curiós la psicologia és justament això. M’apassiona estudiar el comportament particular de cada un i no només a nivell psíquic sinó també a nivell biològic i social.
A més, el tractament en psicologia té com a objectiu estudiar el comportament humà i ajudar a les persones. D’altra banda, aquest tractament pot seguir un protocol més o menys adaptable als mateixos problemes. No obstant això, sempre s’ha d’adaptar a la persona que tenim davant, fer servir les tècniques més adequades i adaptades per a ell i desestimar altres que li podrien ser clarament perjudicials.
D’altra banda, vaig escollir dedicar-me a la psicologia perquè m’agrada sentir que estic ajudant a l’altre. Des de molt jove ja vaig participar en voluntariats i per a mi va ser molt gratificant!

Què t’ha aportat la teva professió?

La meva professió m’ha aportat experiències úniques. He tractat a pacients de tot tipus i cada un d’ells mostra vivències molt diferents, i això també és enriquidor a nivell personal! Cada pacient que entra per la porta de la consulta ve demanant ajuda per problemes molt diferents i cap coincideix tot i tenir un mateix problema de base.
La professió de la psicologia ajuda a conèixer amb més profunditat a les persones i alhora a predir el seu comportament futur segons el seu perfil. A més, la psicologia no només ajuda a conèixer als altres, sinó que també és un treball d’autoconeixement extens.

Algun o alguns pacients als que hagis ajudat dels que et sentis més orgullosa / o?
Recordo especialment el cas d’un nen afectat d’Asperger. Em van contactar directament del col·legi per explicar-me que quan estava al pati no es relacionava mai amb cap nen, patia de “bullying”, jugava als seus jocs sol i es mostrava totalment inhibit i aïllat. Després, d’uns mesos intensos de treball amb el nen, de tenir reunions freqüents d’assessorament amb els pares i professors, vam veure una evolució molt positiva en ell. El nen s’esforçava per millorar i quan jo li demanava en teràpia que complís amb l’objectiu de la setmana que era relacionar-se amb els altres nens, venia a consulta gran part de les vegades explicant-me que ho havia aconseguit. Al poc temps, em vaig reunir amb el col·legi perquè m’expliqués una mica l’evolució del nen. Em van dir que havia canviat molt i que ja no estava jugant sol al pati. Ara és ell qui busca relacionar-se amb els altres nens de classe, malgrat les seves dificultats.

També recordo amb especial afecte, el cas d’una noia que patia de trastorns alimentaris. Ella patia de bulímia i presentava afartaments i purgues freqüents. Per a això, vaig establir un tractament a nivell cognitiu i conductual, i li vaig mostrar formes d’autocontrol i modificació de creences distorsionades. Així mateix, li vaig mostrar formes per optimitzar les seves habilitats socials en les relacions interpersonals i per obtenir un major autocontrol. Tot això, el va ajudar a adaptar-se al seu entorn i afavorir al fet que finalment el seu trastorn alimentari millorés.
Finalment, m’agradaria esmentar un cas d’un home que vaig tractar, el qual tenia conflictes amb la parella i amb els seus companys de treball. Ell abusava de l’alcohol com una forma d’allunyar del sofriment i de no connectar amb la realitat. A poc a poc, la teràpia va ajudar a connectar-se amb el seu patiment, a acceptar la situació actual per la que estava passant i finalment a buscar els recursos necessaris per solucionar-ho.

Quina és la teva especialitat?
Sóc psicòloga sanitària, estic especialitzada en l’àmbit clínic i tinc àmplia formació en el tractament cognitiu i conductual dels diferents problemes. A més, he cursat un Màster en psicologia clínica psicoanalítica infantil i juvenil i també tinc diversos cursos de formació d’orientació Gestalt. Pel que la meva formació és àmplia en totes les diferents vessants de la psicologia, per així poder ajudar des d’un enfocament més constructivista, usant les tècniques més convenients segons el problema específic de la persona.
Pel que fa a l’experiència laboral, puc dir que en l’àmbit infantil sóc especialista en el tractament de l’autisme i psicosi, en el trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, en problemes de conducta i en el consum de cànnabis en adolescents.
En l’àmbit d’adults, sóc especialista en problemes d’ansietat i de l’estat d’ànim, trastorns de la conducta alimentària, disfuncions sexuals, problemes obsessiu-compulsius i trastorns de la personalitat.

Quines característiques té i a qui tracta?
En la meva pàgina web www.gabinetpsicologictena.com trobareu informació més detallada sobre la meva forma de treball i a quins col·lectius va dirigit. Com ja he expressat, el meu mètode de treball segueix un enfocament eclèctic. Amb això em refereixo al fet que selecciono les millors tècniques, estils i mètodes terapèutics per a la meva pacient. Així mateix, faig servir tècniques de tercera generació, com per exemple, la teràpia d’acceptació i compromís, la teràpia dialèctica conductual..etc

També, utilitzo la “Desensibilització i reprocessament per moviments oculars”, la qual cosa ho va aplicar per tractar els traumes psicològics. A més, ocupació tècniques de psicologia positiva, per pensar de forma més optimista i així fomentar un estil de vida més saludable.
D’altra banda, el tractament psicològic va dirigit als nens, adolescents i adults que pateixen tot tipus de problemes psicològics. A més, també ofereixo teràpies de parella i sexuals, familiars i de relaxació que inclouen el “mindfulness”.
Els pacients que es decantin per un servei de teràpia online, podran beneficiar-se de certs avantatges que els pacients presencials no podran gaudir. Podran salvaguardar l’anonimat en el tractament, s’estalviaran temps de dedicació a la teràpia per evitar els desplaçaments, es poden posar en contacte instantàniament amb mi en moments de crisi aguda i podran fer sessions en qualsevol lloc del món sense que interfereixin les barreres geogràfiques.
La manera de tractament On-line que ofereixo amb més assiduïtat és per mitjà de videoconferències mitjançant Skype. No obstant això, també ofereixo un contacte per mitjà del correu electrònic, una trucada telefònica o bé per xat o WhatsApp.

T’ha costat aconseguir el reconeixement professional?
El reconeixement professional s’adquireix després d’un ardu esforç i dedicació a la teva professió, ja sigui en l’àmbit de formació com en el de experiència pràctica amb pacients. Em sento molt satisfeta quan el meu treball està ben fet i per a mi és molt gratificant rebre el reconeixement dels meus pacients en la meva consulta per la meva entrega i la seva conseqüent evolució. A més, vaig rebre el reconeixement per part de professionals del meu sector per la meva dedicació als meus pacients i pels bons resultats que van obtenir amb els meus tractaments.

Hi ha alguna pràctica que es faci habitualment i que creus que és errònia?
Cal anar amb compte amb sobrediagnosticar. Per exemple: avui dia hi ha molts nens que reben el diagnòstic de trastorn per dèficit d’atenció i hiperactivitat, pel fet de ser una mica més moguts del que és normal i potser el problema de base sigui un altre. Pel que opino que abans d’establir un diagnòstic, és primordial que el psicòleg conegui el cas amb profunditat.

Què li recomanaries a la gent per ser feliç?
Està demostrat que hi ha una influència genètica en el fet de sentir-se feliç. No obstant això, us recomano que cada un de vosaltres us apropeu a vosaltres mateixos i que seguiu els vostres principis i valors. Que feu allò que us ompli i que intenteu lluitar per aconseguir-ho.
Crec que la felicitat no es viu de forma estable i apareixen moments de més felicitat i altres a faltar. A més, penso que la felicitat es troba en les petites coses de la vida, tot i que molts creguin que només apareix després d’aconseguir grans propòsits. El fet d’escoltar la teva cançó preferida per la ràdio, menjar el teu plat favorit, gaudir d’un bany al mar, un viatge, una abraçada, un petó, un simple somriure, compartir un sopar amb els teus amics o familiars .. Tot això són petites coses que a vegades se’ns passa per alt. No obstant això, són petits esdeveniments en el nostre dia a dia que ens aporten felicitat. També, opino que cal aturar-se a pensar sobre allò que ja tenim i sentir-nos agraïts per això, tot i seguir lluitant per allò que encara volem aconseguir.
Considero que els moments de felicitat poden ser viscuts individualment però crec que d’alguna manera el compartir-ho amb altres pot incrementar aquest sentiment de benestar i plaer.

Què hauríem de tenir en compte per elegir un bon psicòleg?
Avui dia hi ha tantes vessants, tipus de psicòlegs i tècniques de tractament a escollir, d’optar per un bon psicòleg per a tu es converteix en una tasca complexa. Crec que la persona que vol buscar ajuda abans d’escollir al seu psicòleg ha de fer un treball d’introspecció i fixar-se en tot allò que necessita per millorar el seu problema actual i pensar de quina manera vol solucionar-ho.
D’altra banda, crec que el psicòleg que vagis escollir deu tenir una àmplia formació especialitzada en psicologia clínica i tenir les eines necessàries de tractament per poder ajudar-te. Una forma de garantir la formació de la teva psicòleg és buscar un psicòleg que estigui col·legiat en el Col·legi Oficial de Psicòlegs.
Finalment, també crec que en el moment que tries al teu psicòleg és primordial sentir-te en sintonia amb ell i observar que s’ha establert una relació de confiança amb ell, on et transmet l’honestedat, empatia i suport que necessites. És important que el psicòleg pugui proporcionar-te la informació de l’origen del problema, que et transmeti esperança i l’oportunitat d’obtenir èxit en el curs de la teràpia.

Quan recomanes que et visitin?
Recomano que us poseu en contacte amb mi en moments que observeu que patiu d’un problema psíquic que us és difícil de controlar i que alhora està afectant la vostra vida diària, interferint en la vostra vida personal, social i laboral. Moments en els que us sentiu bloquejats, desesperançats, incapaços d’actuar davant de determinades situacions de la vida. També, quan es pateix d’insomni, vols deixar alguna addicció que saps que et perjudica, quan pateixes descompensacions en la gana o també quan tens problemes de relacions sexuals.
En l’àmbit infantil, normalment és el pare o el col·legi que es posa en contacte amb el psicòleg per exposar un problema del nen a millorar. La teràpia enfocada a l’àmbit infantil és diferent al d’adults i suposa un treball continu amb els professors i els pares. Recomano que us poseu en contacte amb mi en el moment que patiu per un comportament dels vostres fills i no vegeu millores una vegada que hagueu intentat solucionar-sense ajuda professional. També, quan necessiteu millorar la comunicació amb el vostre fill o bé necessiteu d’un assessorament per gestionar el seu comportament.
També, recomano que aneu a la meva consulta persones que necessiteu realitzar teràpies de relaxació. En elles, sòl aplicar un tipus de relaxació o una altra segons el tipus de problema que patiu.
Finalment, el tractament On-line el recomano per a tot aquell que vulgui gaudir dels meus serveis i no pugui accedir-hi per no viure a prop del meu gabinet, aquell que vulgui guardar el seu anonimat i tot aquell que no pugui permetre-se anar al psicòleg en els horaris més ordinaris per haver de complir amb llargues jornades laborals.

Com percep el ciutadà al professional de la psicologia, es pot parlar ja de la necessitat d’un psicòleg de capçalera?
Crec que avui en dia es banalitza bastant el paper del professional de la psicologia ia més es menysprea la importància del tractament dels trastorns psicopatològics. També crec que la societat desconeix bastant el que podria aportar-nos un psicòleg i com podria beneficiar. Crec fefaentment en la necessitat de la figura d’un psicòleg de capçalera perquè d’aquesta manera s’invertirien en la reducció de molts problemes físics de salut, laborals i socials.
La societat d’avui en dia es mostra immersa en molts problemes psicològics d’estrès, de depressió, d’ansietat, impulsivitat, agressivitat … Pel que si existís el servei del psicòleg de capçalera, crec que la societat es veuria molt beneficiada per la seva reducció i a més afavoriria eliminar molts problemes que són molt comuns. Es reduiria l’absentisme laboral, els accidents de trànsit, les malalties físiques, així com les malalties de cardiopaties coronàries, càncer … etc. Així mateix, es millorarien les relacions socials, la qual cosa repercutiria en la reducció de conductes agressives i impulsives i finalment podria beneficiar reduint conductes de vandalisme.

En quins àmbits es demana més al psicòleg i en què camps obté més èxit?
Crec que quan es parla del paper d’un psicòleg a tots se’ns ve la imatge del paper del psicoterapeuta, assegut al seu consultori tractant d’ajudar al pacient que té davant. No obstant això, el psicòleg avui dia treballa en molts sectors. A la clínica i psicoteràpia, en l’àmbit educacional, coaching, en l’esport, al sector jurídic, violència de gènere, emergències, a la neuropsicologia, en la intervenció social, en el trànsit i seguretat viària i en el sector de l’àmbit organitzacional i del treball.
Els àmbits en què considero que més se sol·licita un psicòleg, és al clínic i de la salut, coaching, al educacional i el de organitzacional i de la feina. A més, crec que en els sectors on hi ha més demanda és on també obtenen majors èxits.

Quin serà el futur o l’evolució dels tractaments psicològics?
Crec que avui en dia, moltes vegades la gent busca relacionar-se amb l’altre i allò que li falta a través de les xarxes socials. Per això, opino que el tractament On-line cada vegada va a ser un servei pel qual la gent apostarà més i es veuran molt beneficiats pels avantatges que reuneix.
D’altra banda, considero que a l’existir tants tipus de vessants i tècniques noves en psicologia es va a apostar més per un tipus de tractament constructivista on s’integrin les diverses tècniques i teories més adequades per al pacient. A més, els tipus de teràpia més noves, donen més importància a la pràctica de la conducta que es proposa en lloc de la seva interpretació, se centren en el present, destaquen que cada un de nosaltres som únics i actuem de forma molt dispar, es destaca el paper de les emocions i en lloc de racionalitzar-les es proposa experimentar-les. També, es dóna molta importància a la qualitat del vincle terapèutic i s’advoca per un tipus teràpia més educativa que correctiva.

Leave a reply