En l’actualitat, la por al contagi representa la normalitat en gran part dels casos i això s’ha estès a nivell mundial. Tots podem estar espantats per un possible contagi de coronaviru. Això, és causat a que de forma continua ens estem informant sobre la malaltia, ens mostren estadístiques, total de nombres infectats i de morts a conseqüència de patir de coronavirus.

A causa de la situació actual, hi ha moltes persones que desenvolupen el que en psicologia anomenem fòbia a patir malalties, o bé, obsessions i compulsions de contaminació o neteja. També, poden desenvolupar pors a que un ésser estimat mori a causa de la malaltia, por a entrar en contacte amb persones o objectes que puguin estar contaminats.

Aquesta por a la situació actual en la que vivim pot ser comprensible i té una justificació real, pel fet que a hores d’ara hi ha una alta probabilitat de contagi. No obstant això, les persones que pateixen de fòbies o obsessions, el seu nivell d’ansietat relacionat amb la situació que el genera sol ser exagerada i irracional.

A les obsessions, la quantitat de temps que li dediquen a la possibilitat de contagi és més alta del que és habitual. En aquest punt, aquesta idea va més enllà, i les estratègies d’evitar un contagi ocupen gran part del dia de la pacient. Aquestes idees irracionals i totes les mesures preventives de contagi acaben representant les vivències diàries de moltes persones a tot el món provocades per aquesta pandèmia. De la mateixa manera, que les preocupacions relacionades amb la possibilitat a patir la malaltia.

Tot i això, cal tenir en compte que molts d’aquests símptomes d’ansietat, a hores d’ara, són temporals per a la gran majoria de la població. Un cop, la pandèmia es tingui més controlada i ja es trobi la cura a aquesta malaltia aquests símptomes disminuiran.

Els comportaments preventius i les idees d’amenaça de les persones que pateixen de fòbies i obsessions es mostren de forma anormal i exagerada i aquests són els causants dels nivells d’ansietat elevats. En aquest sentit, les pors associades a la situació actual són patològiques en l’instant que ocupen gran part del vostre dia a dia i el patiment que generen, són bastant més elevats del habitual.

Per això, és important que els psicòlegs us ajudin a disminuir les vostres obsessions i fòbies, prenent consciència de les vostres idees irracionals i entenent l’origen de la vostra ansietat.

Leave a reply