El desamor, com superar una ruptura amorosa?

M’agradaria començar el meu article amb una frase de Pablo Neruda que fa referència al desamor: “És tan curt l’amor i tan llarg l’oblit”. Superar una ruptura sentimental sol ser un procés dur i complicat, per això m’agradaria dedicar aquest article a com superar-ho.

Cada dia hi ha més ruptures de parella ja sigui des d’una relació informal a una altra més formal. Trencar amb la teva parella pot significar un canvi radical en la teva vida i un conseqüent esforç d’adaptació i superació personal. Acabar amb la teva parella pot significar un divorci després d’anys de matrimoni, deixar de viure amb els teus fills i una fractura a la idea de viure formant una família feliç.

Anteriorment, era més complicat trobar-se a algú que havia passat per una ruptura amorosa o un divorci i es vivia amb la idea de buscar la parella de la teva vida. Avui dia no és així !. Cada vegada és més habitual passar per un divorci i és que potser han canviat els nostres principis. Vivim en una societat individualista on cada un de nosaltres busca el seu propi benestar a costa dels altres. Busca seguir el seu propi camí, aconseguir els seus propis objectius ja siguin professionals o personals i no volen complicar-se la vida amb algú que els destorbi en el seu camí per aconseguir-ho.

No obstant això, el fet d’haver acabat amb una parella no vol dir que no es pugui ser feliç i tampoc vol dir que no puguis trobar algú millor. Però sí que vol dir superar un procés de dol on l’altra persona no està i adaptar-se a això no sempre és fàcil.

Com he comentat quan et separes de la teva parella crec que has d’aprendre a passar un procés de dol fins a arribar a la seva acceptació. El duel implica primer negar la realitat de la pèrdua de la relació i mantenir esperances en el que l’altre aviat tornarà. Després es pateixen sentiments d’ira i rancúnia per la ruptura i després es passa a una fase de negociació de la situació, en la qual es comencen a buscar solucions al que ha passat. Després es passa per sentiments de tristesa i depressió i finalment apareix l’acceptació i assimilació d’haver acabat amb la teva parella.

Aquest procés de dol impliquen sentiments d’angoixa, desesperació, soledat, nostàlgia, tristesa … Són sentiments desagradables però opino que cal experimentar-los per poder superar-les. El fet d’evitar experimentar-els pot provocar la no superació de la ruptura quan en realitat volem tot el contrari.

Per superar una ruptura primer cal acceptar que la relació ha acabat i que probablement no tornarem a tenir aquesta persona com a parella. Acceptar un trencament implica acceptar un estil de vida diferent i potser aquesta situació s’acompanya d’un sentiment de major soledat. Se sol témer a la soledat però és important aprendre a gaudir del teu soledat perquè quan aprens a estar sol i ets feliç estant sol, aprens a estar bé amb tu mateix i això pot fomentar el que tu estiguis bé en un futur amb una altra persona al teu costat.

T’animo a que percebis la separació com una oportunitat per aprendre a ser independent, a no dependre de ningú més per ser feliç, a fer tot allò que et vingui de gust i ser feliç amb tu mateix!

A més, segur que tens a la teva disposició a persones que poden recolzar-te en aquests moments. Poden ser familiars, companys, amics … etc. Tots ells poden donar-te el suport que necessites a la seva manera i tot això pot ajudar-te a superar la teva ruptura millor. Aprofita aquest suport del que disposes!

També, opino que és primordial el que analitzis bé què és el que va passar al teu últim relació i quins errors vas cometre per evitar que et succeeixi de nou! Així mateix, crec que és important que pensis en quin tipus de parella vols per a tu i si la que vas tenir anteriorment encaixa amb el tipus de persona que estàs buscant.

D’altra banda, crec que has d’aprendre a oblidar a aquesta persona i per a això és bàsic que evitis per tots els mitjans posar-te en contacte amb ell o ella. Perquè això no et permetrà superar-ho i encara et entristirà més. Per a això és bàsic, que et desfaci de tots els objectes personals de la persona, perdre el contacte amb ells des de les xarxes socials i almenys en un primer moment, de les amistats que van estar relacionats amb aquesta relació.

Com ja vaig expressar anteriorment, quan et separes de la teva parella has de començar a formar-te una nova vida i canviar molts hàbits que ja havies adquirit des de fa temps per estar en parella. Busca fer allò que t’agrada i troba el plaer mentre ho facis. Apunta’t a aquelles activitats que volies fer fa temps i no podies dedicar-te pel fet d’estar en parella. En aquestes activitats plaents, coneix a gent interessant i intenta establir nous vincles d’amistat que t’ajuden a superar la ruptura. A més, considero que cal un canvi amb noves metes per les quals lluitar, ja que poden ajudar-te a mantenir l’atenció en allò que estàs fent i distreure’t de la teva malestar.

En aquests moments difícils de ruptura, també és molt important que et dediquis un temps a tu mateix i millors teva autoestima, que facis allò que et faci sentir bé, que et cuidis i et mimes! Així mateix, t’animo a que identifiquis els teus punts forts i que els reconeguis ja que això pot ajudar-te a millorar la teva autoestima.

D’altra banda, aprèn a canviar els teus pensaments negatius, aquells que et acte boicotegen i que no t’ajuden a superar la ruptura. Per exemple: pots pensar que “m’he quedat sense parella i ja mai més vaig a trobar-la”. Quan et vinguin aquests pensaments identifica’ls i intenta canviar-los per altres més adaptatius. Per exemple: “Bé, ara he acabat la relació amb la meva parella però pot ser una oportunitat per trobar algú millor”.

Finalment, és molt important que no comencis una altra relació sense haver superat el procés de dol. Si busques ràpidament una altra parella, aquesta neix de la dependència i no des del enamorament pel que molt probablement es tradueixi en un nova ruptura. És important que abans de començar una altra relació t’hagis dedicat un temps a superar el dol i a analitzar bé que errors vas cometre per no tornar a repetir-los en la teva nova relació.

Et convido a que et prenguis aquesta ruptura com una oportunitat per a tu, d’adquirir autoconeixement i de creixement personal. La vida continua i el temps tot ho cura! Ànim!

Posted in:
Articles by
Published:
WhatsApp chat