¿Com podem manegar les obsessions i fòbies generades per la por al contagi del Coronavirus (Covid-19)?

 

En l’actualitat, la por al contagi representa la normalitat en gran part dels casos i això s’ha estès a tot el món. Tots podem estar espantats per un possible contagi de l’coronavirus o Covid-19. Això és degut al fet que de forma continua ens estem informant sobre això, ens mostren estadístiques, total de nombres infectats i de morts a conseqüència de patir de coronavirus.

A causa de la situació actual, hi ha moltes persones que desenvolupen el que en psicologia anomenem fòbia a patir malalties, o bé, obsessions i compulsions de contaminació o neteja. També, poden desenvolupar pors a que un ésser estimat mori a causa de la malaltia, por a entrar en contacte amb persones o objectes que puguin contaminar-los.

Aquesta por a la situació actual en què vivim pot ser comprensible i té una justificació real, pel fet que a hores d’ara hi ha una alta probabilitat de contagi. No obstant això, les persones que pateixen de fòbies o obsessions, el seu nivell d’ansietat relacionat amb la situació que el genera sol ser exagerada i irracional i les persones que el pateixen són conscients.

A les obsessions la quantitat de temps que li dediquen a la possibilitat de contagi és més alta del que és habitual. En aquest punt, aquesta idea va més enllà, i les estratègies d’evitar un contagi ocupen gran part del dia de l’pacient.

Aquestes idees irracionals i totes les mesures preventives de contagi acaben representant les vivències diàries de moltes persones a tot el món provocades per aquesta pandèmia. De la mateixa manera, que les preocupacions relacionades amb la possibilitat a patir la malaltia.

Tot i això, cal tenir en compte que molts d’aquests símptomes d’ansietat patits a hores d’ara, són temporals per a la gran majoria de la població. Un cop, la pandèmia es tingui més controlada i ja es trobi la cura a aquesta malaltia aquests símptomes van a disminuir.

Els comportaments preventius i les idees d’amenaça de les persones que pateixen de fòbies i obsessions són anormals i exagerats i aquests són els causants dels nivells d’ansietat elevats.En aquest sentit, les pors associats a la situació actual són patològics en l’instant que ocupen gran part del vostre dia i el patiment que generen són més elevats del que és habitual.

Per això, és important que els psicòlegs us ajudin a disminuir les vostres obsessions i fòbies, prenent consciència de les vostres idees irracionals i entenent l’origen de la vostra ansietat.

Posted in:
Articles by
Published:
WhatsApp chat